Zwolsche Kegel Bond

Geschiedenis


GESCHIEDENIS VAN HET ZWOLS KEGELGEBEUREN

   

Hoe en waar het ontstaan van het Zwols kegelgebeuren is ontstaan kan men alleen maar naar gissen. Het verhaal gaat dat het op 10 juli 1908 is ontstaan in café Vahl welke in de van Karnebeekstraat heeft gestaan. Het café in die vorm bestaat echter niet meer. Hoe lang het kegelen daar is beoefend is ook niet meer te achterhalen. Mochten wij daar in de toekomst meer van weten dan zal dat ook te lezen zijn op deze site. Zeker is dat men na verloop van tijd daar weg is gegaan en naar het pand achter de Buitensociëteit verhuisde. Hoeveel leden er toen deel van uit maakten is niet bekend.

Enkele oud-leden,waaronder  Henk de Haan (veelvuldig Zwols kampioen bij de heren) hebben daar de fijne kneepjes van het kegelen geleerd. Het opzetten van de omgeworpen kegels werd in die tijd gedaan door de Zwolse jeugd die voor hun bewezen diensten geldelijk of op een andere wijze werden beloond. Tegenwoordig worden de kegels automatisch weer op hun plaatsen gezet. Het kegelen in de Buitensociëteit werd in die dagen druk bezocht en men ging een ander maar vooral een eigen onderkomen zoeken. Enkele heren hebben zich enorm voor ingespannen en het resultaat mocht er zijn. Men kreeg van de gemeente Zwolle een plek aan de van Wevelinkhoven-straat een plek toegewezen waar een kegelhuis gebouwd mocht worden. Tot op heden is dit nog het enige Nationale Kegelhuis in Nederland en wij als rasechte Zwollenaren zijn daar bijzonder trots op. In de jaren 80 / 90 werd het kegelen in Zwolle en omstreken door ± 400 kegelaars en 25 kegelclubs beoefend. Door allerlei omstandigheden is dit aantal bijna gehalveerd.

Wij, het bestuur van de Zwolsche Kegel Bond, doen er alles aan om meer mensen enthousiast te krijgen voor het kegelen!


Hieronder kunt u het Z.K.B.-boekje downloaden: Geschiedenis van het kegelen,Kegelen als bewegingssport en instructies van het kegelen.


Download

Top